dissabte, 19 de setembre del 2009

Jaume Roig, inventor de l'espill

El primer inventor valencià que figura en el registre de patents de la Llotja de València és Jaume Roig. Creador d'una família de rics hacendados que extendria la seua expansió enconòmica en el sector de la distribució, la ceràmica i la seua recompensa moral en el bàsquet i el futbol, se'l coneixia sobretot per la seua suposada misogínia. Ell es defenia de les acusacions de Sor Isabel deVillena amb l'argument que el nou aparell entretindria molt les dones perquè era un invent que gaudirien elles més que no els homes.
- Narcís era home, no dona -va saltar Sor Isa.
- Jesucrist també era mascle -va recordar Roig.
- I Judes - va dir ella.
- Lles dones no us heu menjat un torrat al llarg de la història -va sentenciar Roig-. A excepció de Cleopatra, totes les que han passat a les escriptures, apareixen en papers molt secundaris.
- Cleopatra és un drama de Shakespeare -va assenyalar Sor Isa, sempre atenta a les anacronies-. I si t'hi fixes, l'autèntic protagonista és Marc Antoni.
- I Maria Magdalena....
- Ves espai amb el que digues d'ella.
- Totes les dones sou...
- Valencianes -va concloure Sor Isa.
I ací va acabar tan brillant discussió, tot i que hem evitat la valenciana prosa tant de moda entonces. L'espill en qüestió va ser patentat, pocs segles després, per un industrial català, Miquel Rall, amb la marca "Mirall". Aquest apropiament indegut i el conflicte posterior del Principat amb el Regne de València per l'autoria de l'espill, és el primer motiu històric documentat en l'Archiu Munissipal de la RACV, sobre catalanofòbia raonada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada